November 20-án a klub idei kétségkívül legérdekesebb kulturális programjára került sor. A hosszadalmas és kitartó szervező munka eredményeként sikerült összehozni a budapesti Orosz Stúdió Szinház már régóta tervezett paksi vendégszereplését.  A rendezvény létrejöttében kiemelkedő szerepet vállalt a Csengey Dénes Kulturális Központ vezetése (Tell Edit igazgató és Kiss-Fodor Melinda programszervező) az előadás helyszínének biztosításával. Nagy köszönet érte!

Az előadásra több mint száz fő vásárolt jegyet, többek közt igen népes delegációval érkezett Kalocsáról az ottani Orosz Kulturális Központ. Természetesen a paksi Orosz Klub számos tagja is a nézőtéren foglalt helyet. Az előadás előtt a Stúdió-színház vezetője, Zinaida Zicherman elmondta, hogy a mintegy húsz éve működő amatőr színjátszó társulat már több mint húsz darabot vitt színpadra, főleg klasszikusokat. Ezúttal egy könnyedebb kétrészes előadással érkeztek Paksra, aminek a címe „Hegedű, csörgődob és vasaló”, ami műfaját tekintve egy „tragikomédia”.

Az első felvonásban egy kisvárosi esküvő másnapjának történéseit ismerhettük meg, amikor is az ifjú házasok és szüleik is rádöbbennek, hogy életüknek egy új szakasza kezdődik. A háttérben az események tanúja az esküvő helyszínéül szolgáló étterem pincérnője, aki a második felvonásban immár főszereplővé lép elő, de nem pincérként, hanem anyaként. Az évekkel korábban a nagyvárosba költöző lánya egy rövid időre hazatér, hogy az édesanyjára hagyja különleges „ajándékát”.

Az előadás után a klub tagjai és az érdeklődők beszélgethettek a színészekkel a darabról. A POK reméli, hogy ezzel a rendezvényével is sikerült népszerűsíteni az orosz kultúrát Pakson.

Dobó József/Hadnagy Jelena