2019-ben Pakson harmadjára tartották meg a Város Napját. Ebben az évben a rendezvénynek az adta a különlegességét, hogy 40 évvel ezelőtt, 1979-ben kapta meg Paks a városi rangot. Az önkormányzat a Városi Művelődési Központtal karöltve egy sor jubileumi rendezvényt szervezett május 15-18. között. Ennek a lezárása volt a Város Napja. A Paksi Orosz Klub tagjai között vannak olyanok, akik még az atomerőmű építése idején érkeztek Paksra, és látták, hogyan fejlődik és szépül ez az újonnan született város. Ezért a Klubunk örömmel jelentkezett a Város Nap rendezvényre idén is.

A hagyomány szerint a Város Nap a résztvevők ünnepi felvonulásával kezdődött a város főutcáján, a menethez Klubunk kis csapat is csatlakozott. A város civil szervezeteinek sokszínűsége jóvoltából a felvonulás igen színes volt, lovasokkal, néptáncosokkal, motorosokkal. Klubunk tagjai klubos pólóban és kezükben Paks városi és orosz zászlókat lengetve vonultak fel.

A résztvevő civil szervezetek többsége a Táncsics parkban felállított sátrakban mutatta be a tevékenységét. Klubunk sátrát orosz népviseleti ruhával, matrjoska babákkal és szamovárral díszítettük fel. Az elmúlt évi sikerre alapozva, az idén is úgy döntött a Klub vezetése, hogy a különleges orosz palacsintával csalogatja sátrához az érdeklődőket. A tésztát ezúttal is Szerjózsa Csernouszov készítette el saját „titkos” receptje alapján. Az autentikus köténykébe öltözött tagjaink – Berta Marina, Pinczés Natasa, Haáz-Matvijan Szabina, Sztenkevics Mila és Hadnagy Léna három órán keresztül fáradhatatlanul sütögették a kis palacsintákat és kínálgatták a betérő vendégeket. Léna és Mila egy-egy történelmi és földrajzi „Mit tudsz Oroszországról” kvízt is összeállított, amit néhány bátor vállalkozó vendég is kitöltött.

Nézzétek meg Wollner Pali fotóit.

Pinczés Natália/Dobó József