Az Orosz Klub sok érdekes programot szervez tagjainak, például kirándulásokat gyógyfürdőbe, kiállításokra, színházi előadásokra, koncertekre. És persze összejöveteleket szervezünk a hagyományosan vidám orosz ünnepek alkalmából is.  Egy rendezvény mégis kiemelkedik a többi közül, ami talán a legfontosabb a Klub orosz nemzetiségű tagjainak és párjaiknak. Ez pedig az emlékezés a Győzelem napjára. Valószínűleg azért, mert ezen a napon még erősebb a haza iránti szeretet és honvágy, de a háborúban elesett közeli rokonokra való emlékezés fájdalma is.

A szakadó eső ellenére is összegyűltünk, hogy emlékezzünk a Paks környékén elesettekre és koszorút helyezzünk el a sírjukra. Elesett nagyapáink, dédapáink fényképével pedig gyerekeinket emlékeztettük arra, hogy a hazájukért haltak meg. Ők a Halhatatlan Ezred egy kis paksi osztaga.

Az idén az Orosz Klub tagjaihoz csatlakoztak a Pakson dolgozó ASZE és Atomprojekt cégek dolgozói is. Gyerekeikkel együtt jöttek és vörös szegfűvel emlékeztek az emlékműnél és a síroknál az elesett honfitársaikra. Gyertyát gyújtottak és megosztották velünk ennek a nagyszerű ünnepnek minden örömét és szomorúságát.

Mila Sztankevics/Dobó József