Ha eljön az október, az Orosz Klub Egyesület utazást kedvelő tagjai útra kelnek, hogy felfedezzék a vén Európa gyönyörűséges helyeit. Az idén fő úti célként Bajorországot választottuk. A húsz lelkes klubtag október 17-én szállt fel a buszra, hogy részese legyen ennek a hosszú, de szép utazásnak.

Az első napon Nürnberg és Regensburg látnivalóit néztük meg.  Ebben nagy segítségünkre volt első idegenvezetőnk, aki még szovjet állampolgárként Szentpétervárról vándorolt ki Németországba. A turisztikai információkon kívül az út során nagyon sok érdekességet mesélt nekünk a bajorok történelméről. Természetesen a nácizmus hatalomra jutásának korszakát és a második világháború témáját is érintettük, többek közt ellátogattunk Nürnbergben a bíróság épületéhez, ahol a háború után a háborús bűnösök elleni perek zajlottak. Ő kísért bennünket a második napon is a jelenlegi bajor főváros, München felfedezése során.  Mind a három nagyváros tetszett a csapatnak, különösen Münchent éreztük nagyon „vidám” városnak.

A harmadik napon új, kellemes humorral megáldott idegenvezetővel a bajor kastélyok felé vettük az irányt.  Először megtekintettük a bolond királyként elhíresült, II. Ludvig neuschwanstein-i kastélyát, ami arról híres, hogy szépségével megihlette az amerikai rajzfilmgyártót, Walt Disneyt, és a kastély ábrázolása lett a Walt Disney produkciók emblémája. A magaslaton elhelyezkedő kastélyhoz egy kellemes gyalogtúrával jutottunk föl. Pontosan kellett érkeznünk az előre lefoglalt időpontra, mert a rengeteg látogató miatt német precizitással, 5 percenként indították a turista csoportokat. Innen átbuszoztunk II. Ludvig másik híres épületéhez, a Linderhof kastélyhoz. A kastély termeinek pompája még az előzőt is felülmúlta, talán már túlzásba is vitték a tömény barokk és rokokó díszítéseket. A szállásra vezető úton hazafelé még maradt időnk megnézni az ettali apátságot és az Oberammergau nevű falucska gyönyörűséges festett házait.

A negyedik napon elköszönve Bajorországtól, Mozart városa, Salzburg felé vettük az irányt, amelyik valamikor rövid ideig Bajorországhoz tartozott. Salzburg felé tartva, persze Mozart zenéket hallgattunk. Itteni idegenvezetőnk egy kelet-német származású, egykor Moszkvában építőmérnöknek tanult „fiatalember” volt, aki a két nap során végig a bajor nemzeti viseletben (bőrnadrág és bőrmellény) kísért bennünket. Mondani sem kell, hogy Salzburg is belopta magát a szívünkbe épületeivel és csodaszép környezetével.

Az ötödik nap aztán megkoronázta a teljes utazást, ugyanis a festői szépségű Königsee-hez (Királyi tó) kirándultunk. A tó meredek hegyek közé ékelődik, vize kristálytiszta. Schönau-ban verőfényes napsütéses időben elektromos hajóra szálltunk és elhajóztunk a Szent-Bartolomeo templomig. Itt kiszálltunk és egy nagyon kellemes sétát tettünk a tó partján. Csapatunk legfittebb tagja, az örökifjú Szerjózsa kihasználta a lehetőséget és megmártózott a tó friss vizében. A séta után a helyi étteremben várt ránk egy kellemes gasztronómiai élmény: megkóstolhattuk a lazacfélék családjába tartozó melegen füstölt dunai galócát, ami mindenkinek nagyon ízlett. Visszahajóztunk Schönauba, ahonnan egyébként remek kilátás nyílt Hitler egykori kedvenc tartózkodási helyére, a Sasfészekre. A visszafelé úton még megkóstoltuk az encián hegyi virág gyökerén ágyazott likőrt, sétáltunk egyet Berchtesgadenben és a Helbrunn-i kastély parkjában.

Végszóként meg kell még jegyezni, hogy utazás közben a buszon sem unatkoztunk, beszélgettünk, terveztük a klubunk jövőbeli programjait, zenéket hallgattunk. Az utazás sikeréhez döntő mértékben járult hozzá két tényező: köszönet az Egyesület legfőbb szponzorának, a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek a támogatásért és Matviján Júliának, aki professzionális színvonalon szervezte meg az út minden részletét. [az Album készülőben]

Szucsán Marina/Dobó József