Május 19-én a Paks városában másodszor került megszervezésre a Város Napja elnevezésű fesztivál, amely Paks civil és kulturális szervezeteit, sport- és alkotó közösségeit, klubjait mutatja be. Klubunk lelkesen vett részt, és némi orosz színt vitt ebbe a változatos rendezvénybe.

A Város Napja a bemutatkozó szervezetek felvonulásával kezdődött. Már reggel fél kilenckor gyülekeztünk a Szent István téren jó hangulatban, kellemes napsütésben várva a felvonulás kezdetét. Klubunknak egységes megjelenést az új pólók és az orosz trikolor zászlócskái adtak. A városi múzeum korhű jelmezbe öltözött munkatársai, táncosok, twirlingesek, lovasok és motorosok között jó hangulatban mentünk végig a fő utcán, ahol Bedzsula Bálint és Wollner Pali fényképezőkkel, a paksiak pedig kíváncsi tekintetekkel kísértek minket.

Az ünnep a Táncsics Parkban folytatódott, ahol egész nap fellépők szórakoztatták a közönséget, a színpadok körül pedig sátrakban mutatkoztak be a fesztivál résztvevői. Szerjózsa bácsi már autentikus orosz hagyományoknak megfelelően feldíszített sátorban pirozskikkal, szeljotkával, kvasszal (és más hangulatfokozó itókákkal) várt minket és a város lakóit, vendégeit. A legnagyobb érdeklődés az „oladuski” sütését kísérte. Itt Szerjózsa alig bírta a munkát, Marina, Léna és a többiek pedig a lekvárral, tejföllel, sűrített tejjel „megbolondított” csemege kiszolgálását. Nem hittünk a szemünknek a sátor előtti hosszú sor láttán, de jól esett elmesélni a helyi érdeklődőknek, mi micsoda, és hogyan kell fogyasztani. Volt, aki a receptet is elkérte. Délutánra az „oladuski” és társai el is fogytak.

Persze a napnak még nem volt vége, hiszen a paksiakkal együtt egészen estig tartott fesztivál, ami nagyon jól sikerült. [Fotók]

HyL