A klub április 15-én egy új programot valósított meg, közel 15 taggal és az ASZE vendégekkel kiegészülve meglátogatta a Fiumei úti temetőben található, Magyarország területén a második világháborúban elesett szovjet katonák memoriál sírkertjét. Ez a program egyrészt április 4-éhez - Magyarország német megszállás alóli felszabadításához - másrészt május 9-éhez - a fasizmus felett aratott győzelem napjához - kötődött. Az orosz és a magyar állam 1995-ben kötötte meg azt a hadisír egyezményt, amelyben a felek kölcsönösen vállalták, hogy rendbe teszik és folyamatosan gondozzák a másik fél területén a második világháborúban elesett katonáinak sírjait. Az oroszországi magyar hadisírok államilag szervezett rendbetétele 1997-ben kezdődött. Ennek eredményeként jött létre a rudkinói emlékhely, amely egy közös hősi temető, ahová a szétszórt Don parti temetőből ide szállították az elesettek feltárt maradványait, és temették el tisztességgel az egykori honvédeket, munkaszolgálatosokat. Rudkino Voronyezstől 40 kilométerre délre fekszik, a 2. magyar hadsereg mintegy negyede alussza itt ma örök álmát. 

Magyarország területén a második világháborúban több mint 100 ezer szovjet katona esett el. Közülük a Fiumei úti temetőben mintegy négyezer azonosított és több ezer azonosítatlan katona nyugszik. Csendesen fejet hajtottuk az elesett katonák végtelen hosszúságban elterülő sora előtt és megkoszorúztuk az emlékművet.

Sétálva a sírok között, szörnyülködve láttuk, hogy milyen sok fiatal embernek kellett meghalnia a második világháborúban és érthetővé vált az egyik sír felírat, ami szerint: „a földben sokkal több katona van, mint a földön…”. 

A hazafelé vezető úton megálltunk Budaőrsön a Memento parkban, ahol idegenvezető segítségével megnéztük a parkban elhelyezett, a szocializmus időszakában készült katonai és munkásmozgalmi szobrokat, emlékműveket.

Különös érzés volt újralátni a két elesett parlamenter, Iván Osztapenko százados és Steinmetz Miklós kapitány szobrait, amelyeket sok éven keresztül a budapesti utazások során az út mentén láthattunk. [Fotók]

Szőke Larisza