A hagyományokhoz híven december első szombatján, amely most december 7-re esett, ellátogattunk a pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdőbe. Az idén ezt választotta nekünk Szerjozsa bácsi, aki ennek a programnak a kitalálója és már sok-sok éve a szervezője. Aki eljött, nem bánta meg: jót pancsoltunk a gyógyvízben, tettünk az egészségünkért, jó volt a társaság és a hangulat. Épp testben épp lélek!

Szucsán Marina

November 20-án a klub idei kétségkívül legérdekesebb kulturális programjára került sor. A hosszadalmas és kitartó szervező munka eredményeként sikerült összehozni a budapesti Orosz Stúdió Szinház már régóta tervezett paksi vendégszereplését.  A rendezvény létrejöttében kiemelkedő szerepet vállalt a Csengey Dénes Kulturális Központ vezetése (Tell Edit igazgató és Kiss-Fodor Melinda programszervező) az előadás helyszínének biztosításával. Nagy köszönet érte!

Az előadásra több mint száz fő vásárolt jegyet, többek közt igen népes delegációval érkezett Kalocsáról az ottani Orosz Kulturális Központ. Természetesen a paksi Orosz Klub számos tagja is a nézőtéren foglalt helyet. Az előadás előtt a Stúdió-színház vezetője, Zinaida Zicherman elmondta, hogy a mintegy húsz éve működő amatőr színjátszó társulat már több mint húsz darabot vitt színpadra, főleg klasszikusokat. Ezúttal egy könnyedebb kétrészes előadással érkeztek Paksra, aminek a címe „Hegedű, csörgődob és vasaló”, ami műfaját tekintve egy „tragikomédia”.

Az első felvonásban egy kisvárosi esküvő másnapjának történéseit ismerhettük meg, amikor is az ifjú házasok és szüleik is rádöbbennek, hogy életüknek egy új szakasza kezdődik. A háttérben az események tanúja az esküvő helyszínéül szolgáló étterem pincérnője, aki a második felvonásban immár főszereplővé lép elő, de nem pincérként, hanem anyaként. Az évekkel korábban a nagyvárosba költöző lánya egy rövid időre hazatér, hogy az édesanyjára hagyja különleges „ajándékát”.

Az előadás után a klub tagjai és az érdeklődők beszélgethettek a színészekkel a darabról. A POK reméli, hogy ezzel a rendezvényével is sikerült népszerűsíteni az orosz kultúrát Pakson.

Dobó József/Hadnagy Jelena

A ’Házi praktikák’ klub vezetőjének, Tibai Eszternek a kérésére orosz konyháról szóló klubfoglalkozáson vettünk részt 2019.11.06-án a Tolnai Mag-házban. A klub már harmadik éve havi egy foglalkozással, nagy sikerrel működik, szorosan beépült Tolna kulturális életébe. Nagyon vegyesek, aktuálisak, szórakoztatóak a programjaik, szoktak lenni tematikus előadások, gyakorlati foglalkozások, főzések. Ezúttal két napirendi pontja volt a klubos estének, először az illóolajokról és gyógynövényekről szóló előadás, utána főzés az orosz konyha ételeivel. Az est folyamán hideg előételként orosz klasszikus saláták készültek, összesen hat féle: zöld saláta, vegyes zöldségsaláta (vinegret), cékla saláta, kalmár saláta, sárgarépa saláta, falatkák pácolt heringgel. Fő ételnek húsos fánkot (beljasi) készítettünk. A recepteket is megkapták a főzés részvevői.

A főzés és a kóstolás is nagyon jó hangulatban telt. A POK-t az estén Berta Marina és Szucsán Marina képviselte. Berta Marina elkápráztatta a résztvevőket a kelt tészta kezelési művészetével. A főzés folyamán a Tolnatáj TV rövid filmet készített, ami megtekinthető a facebook oldalán.

Szucsán Marina

 

Az idei októberi nagytúránk céljának Olaszország egyik leggazdagabb tartományának, Lombardiának a felfedezését tűztük ki. Szállást a festői szépségű Iseo tó partján foglaltunk, innen indultunk csillagtúrázni négy napon át.

Az első nap Olaszország második legnagyobb városába, Milánóba utaztunk. Az 1,3 millió lakosú városra leginkább jellemző fogalmak: fejlett ipar, gazdag kultúra, izgalmas gasztronómia és divatközpont. A Sforza-vár belső udvaraiban tett séta alatt megismerhettük a város történetét az alapítástól napjainkig. Ezután megtekintettük a fenséges milánói Dómot, kívülről és belülről, lentről és fentről is. Igen, fentről is, mivel befizettünk az izgalmas tetőtúrára is.

A cifra gótikus tetődíszítések között járkáltunk, madártávlatból láthattuk a teret és a várost. Ott valóban lehetett érezni, hogy az építészet kőbe öntött zene, a dóm tetején látott „zene” nagyon édes volt a szemünknek.

Természetesen, Milánóban kihagyhatatlan az ikonikus La Scala operaház meglátogatása. Éppen egy új balett próbáját tartották, így abba is betekinthettünk néhány percre. Az olaszos ebéd után sétálgattunk a belvárosban, nézegettük a gyönyörű dizájnos kirakatokat.

A második napot Bergamónak szenteltük. Milánó után Bergamo kisebbnek és lakályosabbnak tűnt.

A városnézés után várt ránk egy meglepetés: az előre megrendelt ebéd egy orosz(!) család által működtetett olasz(!) étteremben volt. Szóval egy unikális élményben volt részünk: az olasz konyha ízeit kóstolhattuk orosz vendégszeretettel tálalva. Nagyon szerencsés párosítás! A bőséges és finom ebéd után az Accademia Carrara képgalériába mentünk, mert nem csak kenyérrel és borral lakik jól az ember. A képgalériában is orosz nyelvű idegenvezető kalauzolt minket, aki lenyűgözött bennünket széleskörű tudásával. A festmények képekbe öntött regények voltak és Anna, az idegenvezetőnk a képekben foglalt regényeket olvastatta velünk.

A harmadik napon a csodás Como tóhoz utaztunk. Rengeteg híres embernek (politikusnak, üzletembernek és celebnek) van ott villája, többek közt George Cloonynak is. Sajnos aznap az időjárás nem kedvezett nekünk, a nap első felében szakadt az eső, így lemondtunk a Bellagio nevű városkába tervezett hajókirándulásról. Szerencsére az ebédet követően már nem esett az eső, így megismerkedhettünk Como katedrálisával és kellemes utcáival is. Néhányan fogaskerekűvel felkapaszkodtak a város feletti hegyre is, hogy megcsodálják a panorámát.

A negyedik nap kárpótlás volt az időjárás szempontjából, hét ágra sütött a nap, így rövid ujjú pólóra vetkőzve csodálhattuk meg Brescia gyönyörű tereit és épületeit.

A nap gasztronómiai élménye a Bonomi család birtokán lévő borgazdaság meglátogatása volt, ahol megkóstoltuk az ott készülő prosecco-t.

Lombardia elvarázsolt bennünket természeti csodáival, építészetével, konyhájával és természetesen finom boraival.

Szucsán Marina/Dobó József