Nem elírás a hír címe, mert nem vízi túráról lesz szó, hanem bicajtúráról a Duna parti VIZA vendégházhoz. Szeptember 28-án Turánszki Larisza szervezésében drótszamárra pattantunk és kikerekeztünk a vendégházhoz. A hatfős csapatot négy hölgy és két férfiú alkotta. A vendégház udvarán kellemes napsütésben fürdőzve a poloskák és darazsak társaságában megittunk egy sört, hogy erőt gyűjtsünk a hazafelé útra is. A hazaindulás előtt a parton elcsíptük egy tagtársunkat, aki a csapatával a vízen éppen megérkezett piknikezni egy sárkányhajóval. Megkértük, hogy csináljon rólunk egy bizonyító erejű emlékfotót. Mi tagadás, hazaérve éreztük, hogy kellemesen elfáradtunk, de ennek ellenére legközelebb is szívesen útnak indulunk majd.

Dobó József

A POK és a CSDKK közös szervezésében augusztus 22-én 2 napos kiállítás nyílt a Csengey Dénes Kulturális Központban  a novouralszki Akvarell művészeti stúdió festményeiből. További szavak helyett nézzétek meg a megnyitóról a Paksi tv által készített rövid videó riportot.

Dobó József

A hagyományokhoz híven júniusban tartjuk a Klub utolsó nyári szünet előtti rendezvényét, a szezonzáró pikniket. A Klub meghívást kapott a Horváth családtól, hogy szekszárdi birtokukon tartsuk ezt a rendezvényt. A Horváth család által felajánlott programra 23 klubtag jelentkezett, így az utazáshoz autóbuszt rendeltünk. Június 22-én 10 órakor Horváth Írisz várt ránk a szekszárdi Béla téren. Innen indultunk az általa megtervezett túrára. Útközben Írisz sok érdekességet mesélt az útvonalon érintett helyekről. Amikor pedig látta, hogy a csapat pihenőre vágyik egy-egy emelkedő végén, megkínált bennünket a saját készítésű pálinkájából, hogy erőre kapjunk a túra további részéhez. Mivel sokan nem jártunk még ezen a túraútvonalon, rá is csodálkoztunk, hogy milyen szép Szekszárd dimbes-dombos környezete. A túra célállomása a Horváth-birtok volt, ahová kellemesen elfáradtan érkeztünk.

A nyaralóban már várt ránk Horváth Edit és János hűsítő italokkal, a kondérban pedig már rotyogott a szarvas pörkölt. A túra után jól esett leülni az árnyékos helyen felállított hosszú asztalhoz és kortyolgatni a hideg szódavizet. A finom szarvas pörköltet a nyaraló csodálatos pincéjében megterített asztalnál fogyaszthattuk el. Az ebéd végére megérkezett a „zenész”, összeállította a szerelését és kezdődhetett a tánc. Az ebéd miatt az elején még egy kicsit lustálkodott a társaság, de aztán belejöttünk és jót táncoltunk a kellemesen hűvös pincében a fülbemászó dallamokra. Két éve már volt szerencsénk piknikezni a mérhetetlenül vendégszerető Horváth családnál, köszönjük nekik ezt az ismételt meghívást és szíves vendéglátást!

A nyár további részében klubos rendezvény már nem lesz, így kellemes nyarat kívánva köszöntünk el egymástól. Ősszel folytatjuk…

Nézzétek meg a piknikről készült fotókat.

Szucsán Marina/Dobó József

 

2019-ben Pakson harmadjára tartották meg a Város Napját. Ebben az évben a rendezvénynek az adta a különlegességét, hogy 40 évvel ezelőtt, 1979-ben kapta meg Paks a városi rangot. Az önkormányzat a Városi Művelődési Központtal karöltve egy sor jubileumi rendezvényt szervezett május 15-18. között. Ennek a lezárása volt a Város Napja. A Paksi Orosz Klub tagjai között vannak olyanok, akik még az atomerőmű építése idején érkeztek Paksra, és látták, hogyan fejlődik és szépül ez az újonnan született város. Ezért a Klubunk örömmel jelentkezett a Város Nap rendezvényre idén is.

A hagyomány szerint a Város Nap a résztvevők ünnepi felvonulásával kezdődött a város főutcáján, a menethez Klubunk kis csapat is csatlakozott. A város civil szervezeteinek sokszínűsége jóvoltából a felvonulás igen színes volt, lovasokkal, néptáncosokkal, motorosokkal. Klubunk tagjai klubos pólóban és kezükben Paks városi és orosz zászlókat lengetve vonultak fel.

A résztvevő civil szervezetek többsége a Táncsics parkban felállított sátrakban mutatta be a tevékenységét. Klubunk sátrát orosz népviseleti ruhával, matrjoska babákkal és szamovárral díszítettük fel. Az elmúlt évi sikerre alapozva, az idén is úgy döntött a Klub vezetése, hogy a különleges orosz palacsintával csalogatja sátrához az érdeklődőket. A tésztát ezúttal is Szerjózsa Csernouszov készítette el saját „titkos” receptje alapján. Az autentikus köténykébe öltözött tagjaink – Berta Marina, Pinczés Natasa, Haáz-Matvijan Szabina, Sztenkevics Mila és Hadnagy Léna három órán keresztül fáradhatatlanul sütögették a kis palacsintákat és kínálgatták a betérő vendégeket. Léna és Mila egy-egy történelmi és földrajzi „Mit tudsz Oroszországról” kvízt is összeállított, amit néhány bátor vállalkozó vendég is kitöltött.

Nézzétek meg Wollner Pali fotóit.

Pinczés Natália/Dobó József

 

Az Orosz Klub sok érdekes programot szervez tagjainak, például kirándulásokat gyógyfürdőbe, kiállításokra, színházi előadásokra, koncertekre. És persze összejöveteleket szervezünk a hagyományosan vidám orosz ünnepek alkalmából is.  Egy rendezvény mégis kiemelkedik a többi közül, ami talán a legfontosabb a Klub orosz nemzetiségű tagjainak és párjaiknak. Ez pedig az emlékezés a Győzelem napjára. Valószínűleg azért, mert ezen a napon még erősebb a haza iránti szeretet és honvágy, de a háborúban elesett közeli rokonokra való emlékezés fájdalma is.

A szakadó eső ellenére is összegyűltünk, hogy emlékezzünk a Paks környékén elesettekre és koszorút helyezzünk el a sírjukra. Elesett nagyapáink, dédapáink fényképével pedig gyerekeinket emlékeztettük arra, hogy a hazájukért haltak meg. Ők a Halhatatlan Ezred egy kis paksi osztaga.

Az idén az Orosz Klub tagjaihoz csatlakoztak a Pakson dolgozó ASZE és Atomprojekt cégek dolgozói is. Gyerekeikkel együtt jöttek és vörös szegfűvel emlékeztek az emlékműnél és a síroknál az elesett honfitársaikra. Gyertyát gyújtottak és megosztották velünk ennek a nagyszerű ünnepnek minden örömét és szomorúságát.

Mila Sztankevics/Dobó József