A ’Házi praktikák’ klub vezetőjének, Tibai Eszternek a kérésére orosz konyháról szóló klubfoglalkozáson vettünk részt 2019.11.06-án a Tolnai Mag-házban. A klub már harmadik éve havi egy foglalkozással, nagy sikerrel működik, szorosan beépült Tolna kulturális életébe. Nagyon vegyesek, aktuálisak, szórakoztatóak a programjaik, szoktak lenni tematikus előadások, gyakorlati foglalkozások, főzések. Ezúttal két napirendi pontja volt a klubos estének, először az illóolajokról és gyógynövényekről szóló előadás, utána főzés az orosz konyha ételeivel. Az est folyamán hideg előételként orosz klasszikus saláták készültek, összesen hat féle: zöld saláta, vegyes zöldségsaláta (vinegret), cékla saláta, kalmár saláta, sárgarépa saláta, falatkák pácolt heringgel. Fő ételnek húsos fánkot (beljasi) készítettünk. A recepteket is megkapták a főzés részvevői.

A főzés és a kóstolás is nagyon jó hangulatban telt. A POK-t az estén Berta Marina és Szucsán Marina képviselte. Berta Marina elkápráztatta a résztvevőket a kelt tészta kezelési művészetével. A főzés folyamán a Tolnatáj TV rövid filmet készített, ami megtekinthető a facebook oldalán.

Szucsán Marina

 

Október 5-én a POK megkapta a tekézőt, így hát ezen az estén megtartottuk a III. POK tekeversenyt. A verseny a tavalyi recept mintájára zajlott le. Minden résztvevő a kihúzott sorszámának megfelelően folyamatosan dobott 10-et telibe, 10-et pedig taroló módban. Címvédés a junior lány kategóriában történt, mivel Turánszki Natasának nem akadt versenytársa. A férfi egyénit a két évvel ezelőtti bajnok, Matviján Vologya nyerte. A hölgyek versenyében pedig Berta Marina különleges kétkezes technikája bizonyult a legeredményesebbnek.

Gratulálunk a nyerteseknek! [Fotók tagoknak]

Dobó József

Nem elírás a hír címe, mert nem vízi túráról lesz szó, hanem bicajtúráról a Duna parti VIZA vendégházhoz. Szeptember 28-án Turánszki Larisza szervezésében drótszamárra pattantunk és kikerekeztünk a vendégházhoz. A hatfős csapatot négy hölgy és két férfiú alkotta. A vendégház udvarán kellemes napsütésben fürdőzve a poloskák és darazsak társaságában megittunk egy sört, hogy erőt gyűjtsünk a hazafelé útra is. A hazaindulás előtt a parton elcsíptük egy tagtársunkat, aki a csapatával a vízen éppen megérkezett piknikezni egy sárkányhajóval. Megkértük, hogy csináljon rólunk egy bizonyító erejű emlékfotót. Mi tagadás, hazaérve éreztük, hogy kellemesen elfáradtunk, de ennek ellenére legközelebb is szívesen útnak indulunk majd.

Dobó József

A Dunakömlődi Íz Őrző Porta nevű főzőklub az orosz konyhának szentelt klubfoglalkozást szervezett 2019.09.26-án, ahol a POK-ot Szucsán Marina képviselte.

Az est folyamán hideg előételként orosz klasszikus saláták készültek, úgy mint vinyegret (vegyes zöldségsaláta), cékla saláta, hering bunda alatt, sárgarépa saláta.  Főételként pedig pelmenyi (húsos derelye) került az asztalra. A főzés és azt követő kóstolás nagyon jó hangulatban telt.

 

Szucsán Marina

A POK és a CSDKK közös szervezésében augusztus 22-én 2 napos kiállítás nyílt a Csengey Dénes Kulturális Központban  a novouralszki Akvarell művészeti stúdió festményeiből. További szavak helyett nézzétek meg a megnyitóról a Paksi tv által készített rövid videó riportot.

Dobó József