Az ASZE Pakson dolgozó munkatársainak kezdeményezésére 2020. február 23-án közös koszorúzásra került sor a szovjet katonák paksi emlékművénél a Honvédelem napjának alkalmából.

Szucsán Marina

2019.12.28-ám immár negyedik alkalommal szerveztük meg a Turánszki János emléktúrát és az azt követő évbúcsúztató ünnepséget.

A túrát ismét Jakab Albert és Éva vezették, összesen 13 fő vett részt rajta. Túrázáshoz illő időjárást fogtunk ki erre a napra, így napsütésben, kellemes hangulatban, jólesően legyalogoltuk a szokásos távot, közben beszélgettünk.

A túrát a hagyományos évbúcsúztató buli követte, amelyen 35 fő vett részt. A terem díszítését ezúttal is Mácsai Márti tervezte meg és készítette el lelkes segítőivel. Sokan éltek a szaunázás lehetőségével is, hiszen a téli túra után jól esett a forró gőz. A zenét Matviján Vologya biztosította, az ételről-italról pedig minden résztvevő maga gondoskodott.  Jó hangulatú, kellemes napot töltöttünk együtt.

Szucsán Marina

A hagyományokhoz híven december első szombatján, amely most december 7-re esett, ellátogattunk a pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdőbe. Az idén ezt választotta nekünk Szerjozsa bácsi, aki ennek a programnak a kitalálója és már sok-sok éve a szervezője. Aki eljött, nem bánta meg: jót pancsoltunk a gyógyvízben, tettünk az egészségünkért, jó volt a társaság és a hangulat. Épp testben épp lélek!

Szucsán Marina

November 20-án a klub idei kétségkívül legérdekesebb kulturális programjára került sor. A hosszadalmas és kitartó szervező munka eredményeként sikerült összehozni a budapesti Orosz Stúdió Szinház már régóta tervezett paksi vendégszereplését.  A rendezvény létrejöttében kiemelkedő szerepet vállalt a Csengey Dénes Kulturális Központ vezetése (Tell Edit igazgató és Kiss-Fodor Melinda programszervező) az előadás helyszínének biztosításával. Nagy köszönet érte!

Az előadásra több mint száz fő vásárolt jegyet, többek közt igen népes delegációval érkezett Kalocsáról az ottani Orosz Kulturális Központ. Természetesen a paksi Orosz Klub számos tagja is a nézőtéren foglalt helyet. Az előadás előtt a Stúdió-színház vezetője, Zinaida Zicherman elmondta, hogy a mintegy húsz éve működő amatőr színjátszó társulat már több mint húsz darabot vitt színpadra, főleg klasszikusokat. Ezúttal egy könnyedebb kétrészes előadással érkeztek Paksra, aminek a címe „Hegedű, csörgődob és vasaló”, ami műfaját tekintve egy „tragikomédia”.

Az első felvonásban egy kisvárosi esküvő másnapjának történéseit ismerhettük meg, amikor is az ifjú házasok és szüleik is rádöbbennek, hogy életüknek egy új szakasza kezdődik. A háttérben az események tanúja az esküvő helyszínéül szolgáló étterem pincérnője, aki a második felvonásban immár főszereplővé lép elő, de nem pincérként, hanem anyaként. Az évekkel korábban a nagyvárosba költöző lánya egy rövid időre hazatér, hogy az édesanyjára hagyja különleges „ajándékát”.

Az előadás után a klub tagjai és az érdeklődők beszélgethettek a színészekkel a darabról. A POK reméli, hogy ezzel a rendezvényével is sikerült népszerűsíteni az orosz kultúrát Pakson.

Dobó József/Hadnagy Jelena