2017 óta a paksi önkormányzat nagy sikerrel rendezi meg a Város Napját. A Paksi Orosz Klub ebbe az ünnepi rendezvénybe 2018-ban kapcsolódott be. Sajnos, 2020-ban a járványügyi korlátozások miatt a rendezvény elmaradt. Ahogy idén nyáron az élet kezdett visszatérni a korábbi kerékvágásba, a város elhatározta, hogy a VÁROS NAPJÁT meg kell tartani! Így hát 2021 őszének kezdetén a népszerű városi rendezvény megszervezésre került, viszont egy új helyszínen, a felújított lakótelepi ATOM téren. A klub városnapi főszakácsának, Szerjózsa Csernouszovnak és a POK ismert vendégszeretetének köszönhetően a POK a 11. számú nagyméretű sátrat kapta a tér igen frekventált helyén, hogy minél többen megkóstolhassák a méltán híres finom orosz kelt tésztájú minipalacsintát. A Város Napja a hagyományos felvonulással kezdődött, a Pollack Mihály utcától indulva. A rövidebb út ellenére a klub énekesmadarai sikerrel adták elő a magyar közönség számára is ismert, valamint az ismeretlen orosz dalokat.

Megérkezvén a sátorhoz, a csapat tagjai Szerjózsa és Pinczés Natasa vezetésével teljes gőzzel beindították a palacsinta sütését, annál is inkább, mivel az előkészített kelt tészta már nagyon bekívánkozott a palacsintasütőkbe. A hamar szétterjedő finom illatok a sátrunkhoz csalogatták a kíváncsiskodókat, ahol már bőséges házi készítésű lekvár kínálattal várták őket kínálgató hölgyeink, Szőke Larisza, Hadnagy Léna és Berta Marina. A palacsinta-készítő futószalag megállás nélkül gyártotta a minipalacsintát, így a 6 kg tészta igen gyorsan elfogyott. Eközben a sátor belsejében a klubtagok egymást és a beljebb merészkedő vendégeket kínálgatták hagyományos oroszos előételekkel és italokkal. És persze közben hallgattuk és láthattuk is a színpadon előadott színvonalas produkciókat.

A szervezők a tér berendezését olyan sikeresen oldották meg, hogy a szervezetek ugyan külön sátrakban voltak, mégis egy egységes összvárosi kép alakult ki. Köszönet nekik! Az egész téren ünnepi hangulat uralkodott. Az orosz palacsinta versenytársai is kitettek magukért a magyar konyha finomságaival és italaival. A helyi és meghívott előadók koncertjei fokozták a jó hangulatot. A jó hangulatnak köszönhetően az Orosz Klub sátra is csak késő este üresedett ki.

 

Nézzétek meg a többi fotót is.

Berta Marina/Dobó József

 

Az idén a Klub tagjai nagyon készültek a Győzelem Napja 75. évfordulójának a megünneplésére, aktívan tervezgetve azt, hogy miképpen lehetne még emlékezetesebbé, még ünnepélyesebbé tenni ezt a napot, miket kellene és lehetne tenni az elesett szovjet katonák emlékművének környékén.

Sajnos a COVID-19 pandémia meghiúsította ezeknek a terveknek a megvalósítását. A tavasszal bevezetett korlátozások ellehetetlenítették a klub tagjainak közös összejövetelét és a Pakson dolgozó orosz szakembereknek ennek a napnak közös megünneplése céljából történő meghívására sem kerülhetett sor. A megváltozott helyzet hatására arra a döntésre jutott a klub aktívája, hogy a klub nevében az előző években megszokott időben korlátozott létszámban megkoszorúzzák az elesett katonák sírját, mindenki más pedig saját belátása szerint teszi tiszteletét a síroknál.

A legnagyobb meglepetésre azonban az elesett szovjet katonák  6-os út melletti emlékműjénél délután 5 órakor népes létszámban már ott volt a klubtagság jelentős hányada, valamint sokan a Pakson dolgozó orosz szakértők közül  is  családtagjaik kíséretében.

A koszorúk és virágok elhelyezése az emlékműnél ezután nagyon ünnepélyes keretek között és valóban az ismert dalban megénekelt „ könnyekkel a szemekben”  történt, mivel minden jelenlévő a háborúban elesett hozzátartozóira, honfitársaira , valamint azokra a pótolhatatlan veszteségekre gondolt, amibe ez a nagy győzelem került. Az orosz szakértők egyik vezetőjének fiúgyermeke egy háborús verset is elszavalt, ami igazan szívhez szóló volt.  Különösen fontos, hogy a fiatal nemzedék ne feledje el az akkori események történéseit, ne merüljön feledésbe a szovjet nép második világháborúban tanúsított hősi küzdelme.

A Győzelem napján a klub tagjai a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták a dunaföldvári emlékművet is.

Szőke Larisza

 

 

A kalocsai Orosz Honfitársak közösség meghívására március 7-én a POK 16 fős csapata Kalocsára utazott, ahol részt vett a nemzetközi Nőnap alkalmából rendezett ünnepi koncerten. A koncertre a Duna partján elhelyezkedő kedves kis étteremben, a Kék Dunában került sor.

A baráti hangulatú estet különösen emlékezetessé tették az Olga Nyeszterovics vezette vendégszerető házigazdák, a magasszintű szervezés, a professzionális vokalisták által előadott lelkeket megérintő orosz dalok, az Orosz Körtáncok táncegyüttes által előadott szenvedélyes táncok, a finom vacsora és a jó hangulatú diszkó.

Matvijan Júlia

 

 

 

Az ASZE Pakson dolgozó munkatársainak kezdeményezésére 2020. február 23-án közös koszorúzásra került sor a szovjet katonák paksi emlékművénél a Honvédelem napjának alkalmából.

Szucsán Marina

2019.12.28-ám immár negyedik alkalommal szerveztük meg a Turánszki János emléktúrát és az azt követő évbúcsúztató ünnepséget.

A túrát ismét Jakab Albert és Éva vezették, összesen 13 fő vett részt rajta. Túrázáshoz illő időjárást fogtunk ki erre a napra, így napsütésben, kellemes hangulatban, jólesően legyalogoltuk a szokásos távot, közben beszélgettünk.

A túrát a hagyományos évbúcsúztató buli követte, amelyen 35 fő vett részt. A terem díszítését ezúttal is Mácsai Márti tervezte meg és készítette el lelkes segítőivel. Sokan éltek a szaunázás lehetőségével is, hiszen a téli túra után jól esett a forró gőz. A zenét Matviján Vologya biztosította, az ételről-italról pedig minden résztvevő maga gondoskodott.  Jó hangulatú, kellemes napot töltöttünk együtt.

Szucsán Marina